lördag 31 juli 2010

Nordman


Efter mitt äventyr med låset till bilen kom jag, till slut, hem. Lars hade gjort lunch ihop med Agnes. Supergott!
Simon jobbade, Oscar var hos en kompis, Elsa i Trollhättan och Agnes skulle köras till mormor & Sten.
Vi gjorde i ordning oss och for till Ljungskile.
Efter att Agnes var installerad med allehanda lek
saker och filmer, åkte vi tillbaks till stan för en middag hos goda vänner.
Vi hade en riktigt trevlig kväll. Vi åt och drack gott och avslutade kvällen nere på fjordfestivalen med konsert med Nordman.
Date spelade i danstältet. Där stod vi en stund och tittade på de som dansade bugg. Två par tittade jag speciellt på. De var så fantastiskt duktiga och en fröjd att se! :)

Jag tog flera kort på Nordman men eftersom jag inte har någon kabel (dator/mobil) kan jag inte lägga över dem här.
På väg ut från festival-området stannade vi till och bytte några ord med Håkan Hemlin i Nordband. Jag pratade med en kille i komp-bandet också.
De hade kompat Style i onsdags så jag fick för mig att de var någon sorts husband på festivalen. Så var det inte. De hade spelat med både Nordman och Style i flera år. (Det gäller att de inte lägger sina spelningar samtidigt) Nåväl, jag fick ett kort även på dem. :)
Det var lite "fjortis"varnig på det där med det struntar jag i.
Varför inte prata när man får chansen?

Totalt sett tycker jag att dagen var oerhört givande!
Må gott! :)

fredag 30 juli 2010

Lås...


Låsanordningar finns av skilda slag. Det finns lås till väskor, grindar, dörrar,cyklar, bilar och en mängd andra saker. Att låsa någonting betyder att man antingen vill skydda det som är innanför låset eller värja sig mot ovälkomna gäster tex.
Jag tänker koncentrera mig på bilens lås idag.En bil kan utrustas med manuell låsning eller centrallås. Centrallås är en fantastisk uppfinning för den som är glömsk (eller lat) Man bara vrider på nyckeln , eller trycker på knappen om man har fjärrlå
s, och - vips är alla dörrar och bagageluckan låsta. Smart!
På en manuell bil får man knata runt bilen för att se till att allt är låst.
Vår bil har centrallås som man använder
med nyckel.
I morse, när jag anlände till jobbet klev
jag ur bilen, satte nyckeln i låset, låste och - fick inte ur nyckeln. Märkligt, tänkte jag, vad har hänt?
Hur jag än lirkade och drog fick jag inte ut den. Den satt fast som bara den!
En kollega kom gående och jag var inte sen att fråga om han kunde hjälpa mig.
Efter en liten stunds lirkande fick han ut nyckeln. Jag tackade för hjälpen
, gick in och glömde bums bort att jag någonsin haft problem med någon nyckel.
Under förmiddagen började jag må illa, känna mig febrig och allmänt blä så jag iordningställde det som var kvar att göra i ordning och slutade jobbet en hel timme tidigare än vanligt. (Jag jobbar in det nästa vecka)
Jag bytte om och traskade ut i duggregnet, glad över att snart kunna vara hemma för att vila en stund. Jag satte bilnyck
eln i låset och vred. Det hände ingenting. Faktum var att jag knappt kunde vrida på nyckeln alls.där och då kom jag ihåg morgonens krångel med att få ut nyckeln...
Jag ringde en kollega som kom ut för att "hjälpa damen i nöd" - typ.
Han kunde vrida lite på nyckeln med det hände föga med låset.
Vi traskade in och jag frågade chefen om han hade lust att utmana oss i "låsningen". Eftersom han är en ganska enveten karl och därtill någorlunda kunnig i bilämnet, följde han med ut. Även han gick bet men gav sig inte. Han ringde Highway och fick tips om hur man kunde bära sig åt. Under tiden hade jag ringt hem och stressat upp maken över bilens
låshaveri. Medan chefen och jag testade tipset som Highway berättat om, ringde även maken till dem. :)
Vi (mest chefen) grejade och donade en stund, hämtade nya redskap ( jag tyckte det mest såg ut som om vi försökte bryta oss in i bilen) och donade en stund till.
Inget fungerade. På en ren ingivelse testade chefen , för säkert trettionde gången, nyckeln i låset och vred.
Häpna såg vi hur centrallåset låste upp
bilen!
Vi fattade ingenting men var glada över att bilen äntligen var samarbetsvillig. Jag kunde åka hem i vanlig tid...
En timme höll vi på med bilen i regnet.
Men - lås är bra!

söndag 25 juli 2010

Andra funderingar..

Inte så djupa kanske :) De är mest ett svammel som befunnit sig i skallen under helgen.
Märkligt hur många tankar som ryms i ett huvud under en helg.
Kom-ihåg-listor framförallt..

Listor över vad som händer när skolorna börjar.
Listor över vad barnen behöver i klädväg till hösten
Listor på vad familjer och vänner önskar sig
osv osv.
Jag är fascinerad över att man kan göra dessa listor vad man än har för sig. Man spelar kort och gör listor på vilka rum som behöver en storstädning, lagar mat och listar upp vilka kryddor som börjar sina och viker tvätt och listar i vilken ordning man ska göra olika saker under kommande dag. Tankar kommer och går hela tiden i en aldrig sinande ström och i ett sällsynt sammelsurium.

Jag vill ut i skogen för att leta kantareller men insåg att jag inte har några ändamålsenliga skor. Illa! Ska jag behöva ge mig ut i affärerna o leta skor?? Gaa, jag gillar inte det något vidare. Det fick min svägerska erfara när hon o övrig familj var här. Vi var på köpcentret strax utanför stan för att shoppa. Jag ledsagade henne och hon shoppade :) Plötsligt fick hon en helvild ide´om att JAG skulle prova kläder. (Hon ville köpa något till barnen från början) Hon plockade ut ett par plagg som hon tyckte att jag skulle prova och placerade mig, under STORA protester, i kön till provrummen. Jag HATAR att prova kläder i provrum. Det skoningslösa ljuset belyser varenda liten skavank man har (och man har alldeles för många i ett provrum), det är trångt och dörren står alltid en bit på glänt.
Man kan liksom aldrig värja sig mot sanningen. På grund av detta har jag låtit bli att prova kläder i dessa små bås. Jag har undvikit det i säkert 15 år. Att jag ÄNDÅ befann mig i kön är sålunda endast min kära svägerskas förtjänst :) Jag provade, konstaterade att kläderna såg ut som något annat än kläder och hängde glatt tillbaka dem igen. Besviken över att de inte passade och glad över att jag klev över ångest-tröskeln gällande provrum.
Nåväl, det var en lång utsvävning om något som egentligen skulle handla om skor. Endera dagen köper jag ett par. Under tiden lånar jag ett par stövlar av min mor tror jag...

I helgen har det varit kalas. Min svåger fyllde år.
Han hade bakat bullar. Det är tradition att han bakar bullar på hans födelsedag och han är grym på det!! Det är sagolikt goda! :)
Vi var där i god tid och hjälpte till att ställa i ordning för kalas och grillbuffé´. Namnam! Grillspett.
När Syster Yster annonserade att gästerna kunde börja, gjorde ingen det. Maken och jag gjorde slag i saken, fyllde våra tallrikar med spett och godsaker, gjorde spett och skulle just lägga dem på grillen när maken upptäckte att grillen var väldigt sval.
Gasolen var slut.
Syster Yster åkte iväg för att inhandla ny medan gästerna underhöll varandra och födelsedagsbarnet :)
Efter en kort stund var hon tillbaks och gästerna kunde grilla sina spett.
Vi satt ute på altanen och njöt av mat och vin i eftermiddagssolen. Mysigt!

Idag har vi varit i Väneryr där vi fikat och lämnat av Simon.
Eftermiddagen har ägnats åt en del kortspelande. Simons flickvän Rebecka blev kvar och har roat sig med att storstäda Simons rum och spela kort med Oscar och Simons kompis Marcus.
Jag tycker det är väldigt trevligt att de vill vara här, även om Simon inte är det. :)

I morgon är det ny vecka och nya tankar och äventyr väntar runt hörnet, beredda på att äntra tröskeln.

Må gott!

torsdag 22 juli 2010

Tänk..

att känslor kan åka berg-och dalbana med så korta intervaller.
God och glad på morgonen, negativa tankemönster som smyger sig på framåt förmiddagen som resulterar i en tjock offerkofta och en frustration av att befinna sig där man är. Nya "input" framåt eftermiddagen
som gör att kvällen avslutas med att man är god och glad igen.
Visst är det konstigt? Ibland har bergbanan blixthastighet , vilket gör att man går igenom alla stadier under en timmes tid.
Hur bär man sig åt för att hålla humöret på en jämn nivå?

I grund och botten är jag en positiv person. Att få de här dalgångarna gör mig ytterligt frustrerad samtidigt som jag inte riktigt ser hur det ska brytas. Något att öva på minsann. :)

tisdag 20 juli 2010

Sådär!


Nu har jag börjat om med min mat/jagskagåneriviktblogg igen. Det är väl tredje gången...
När jag nu har börjat med LCHF ska det präntas ner. Dels för att jag vill skriva ner recept jag komponerar och annars skulle glömma bums och dels för att hålla ångan uppe.
När jag kom hem efter jobbet idag satt Pia och Maria i köket och drack kaffe.
Synnerligen trevligt att komma hem till! :)Maria skulle låna luftmadrassen och efter att maken letat länge o väl hittades den och allt som hörde till. Han är så BRA, min gubbe! =)

Pia har jag inte sett på över en månad så hade mycket att säga varandra.
Elsa följde med henne och Luna hem för en övernattning och for strax efter fem.
Oscar har lekt med Agnes . Simon o maken är på vift.

Det är så lugnt o skönt!

Igår avlusades flickorna. Det är en enkel procedur men efteråt inbillar man sig att det kryper i håret på en själv. Nu ska jag gå o ta en ordentlig titt i mitt hår. Ha det gott!

måndag 19 juli 2010

God kväll!

Idag har jag äntligen fått iväg pappren till transportstyrelsen. Jag var ju tvungen att fixa nytt körkort när det gamla stals. Inga fotoautomater stod att finna någonstans så jag släpade mig till Karlheden efter jobbet. Får se när det kommer... Enligt pappret ska det skickas rekommenderat, vilket betyder att man måste visa leg för att få ut det på Ica här borta.
HELT galet!! Det stod också att någon annan kan följa med o verifiera att jag är jag men det går inte Ica med på. Vet inte vad jag ska göra. Jag känner ju ett par poliser. Man kanske skulle be någon av dem hjälpa mig. Att i full mundering intyga att jag är jag. Inte kan de väl protestera emot lagens långa arm?


Nåväl, systerdottern fyllde år igår. Idag var vi där med paket och fick mumsiga grillspett och syndigt god glass/maräng/gräddtårta.
Trevligt! :) Fick låna tvättmaskinen för en akuttvätt också. Hon är för snäll min syster!

Jag har fått ett himla läckert armband av maken.
Kolla in !













lördag 17 juli 2010

IBLAND...

rinner bägaren över.
Det räcker inte men bara en droppe, det kan jag hantera.
När många droppar på en gång, av skilda karaktärer, gör bägaren överfull går jag upp i limningen.
Vet någon hur små bitar man kan göra av ett äggskal?
Eller hur dessa skalbitar kan sprida ut sig över soffor och golv så att inget annat än en rejäl dammsugning hjälper?
Det var två droppar...
Agnes tvärvägrade att klä på sig - alla gånger jag bad henne.
Droppe tre...
Hågkomsten av plånboksförlust.
Droppe fyra....
Strul med Visakort och nytt körkort.
För att få ut Visakortet, som skickades rekommenderat, måste jag ha ett id.
För att få mitt körkort, tillika id, måste jag ha pengar. Detta för att kunna betala fotot till nämnda körkort.
Moment 22 ??
Droppe fem, sex och vidare till tjugo....

När sedan Agnes använde en av de nya böckerna som skridsko var måttet rågat.
Boken blev alldeles repig (av skalbitarna?) och vid den upptäckten rann bägaren över.
De utflykter jag hade planerat, ställde jag in.
Flickorna skickades upp på rummet och jag satte igång att dammsuga.
Jag är på ett urtråkigt humör och vill ingenting!
Bläh!!!!

fredag 16 juli 2010

forts...

När vi anlände till Uddevalla igen var timmen sen. Vi skildes åt, sedan vi bestämt träff hos oss dagen därpå. Nästa dag åkte Kicki och jag på shoppingtur. Maken agerade chaufför innan han avvek på egna äventyr. Lasse o Johanna tog med sig Oscar och flickorna till Nordens Ark.
När de kom tillbaka åkte vi ut till mor och Sten i Ljungskile för att grilla. Vi hade en trevlig kväll!
Fredagen var avresedag för "Umeåfolket". Vi tog en fika på Snäckan innan de for.
Alla dagar var fulla av sol även om an och annan dag inte var så varm.

På lördag förmiddag tog jag hand om tvätten. DET var skönt att få bort. Sen åkte Lars, Agnes och jag till vänner utanför stan. Agnes fick rida på en av deras hästar, vilket gjorde henne lycklig! :) Vi gillade gott och spelade kort resten av kvällen. Agnes lekte och roade sig själv. Vi var inte hemma förrän vid halv två...
Nästa dag tänkte vi bara vara hemma.
Maken satte sig dock på sängkanten på förmiddagen och frågade om vi inte skulle ta och hälsa på en av mikna kusiner.
Sagt och gjort. När vi var klädda och redo for vi till Norra Björke (utanför Trollhättan).
Agnes och mitt kusinbarn (som går under smeknamnet) Flisan fann varandra direkt och lekte som bara den!
Vi åkte inte förrän vid halv sju-snåret. Ett hastigt stopp i Trollhättan medförde en dotter till i bilen :) Det var skönt att få hem henne igen :)

På måndag morgon var det en aning trögt att gå ur bingen, det ska erkännas.
Men - när jag väl kommit till jobbet försvinner den känslan. Tänk att man kan få trivas så bra på en arbetsplats :) !
Efter en timmes jobb ringde Lars. Nästa syster var på väg. De hade varit i Oslo för att hälsa på deras dotter och tyckte att de kunde hälsa på oss när de ändå var i faggorna.
(Norrlänningar har en egendomlig syn på "att vara i faggorna")
Nåväl, det var väldigt kul att vi fick träffa även dem.
Vi åt en god middag med färska jordgubbar till dessert innan de slog sig till ro nere på Hotell Viking.
När jag kom hem efter jobbet dagen därpå åt vi en sillmiddag innan vi åkte ner till Liseberg.
Simon och flickorna följde med. Oscar var på egna äventyr.
Vi sa hejdå vid åttatiden och styrde kosan hemåt.

Nästa dag jobbade jag igen.
Dessutom hade Lars och jag bröllopsdag och Dan (en kompis) fyllde år.
Dan köpte med sig middagsmat, jag bakade en kaka och gjorde en savaräng till dessert.
Han köpte en färsk laxsida som jag tillagade i ugnen. Den blev fruktansvärt god!!!!!

Efter middagen kom grannarna över för att hämta sand till ett akvarie de fått.
De blev kvar på kaffe och kortspel ett par timmar. Det är alltid lika trevligt!

Igår var det torsdag! Lars åkte på kurs och jag blev gräsänka ett par dagar. :)
Britt kom upp på kaffe o trivsamt prat i kvällningen.
Tänk så mycket man har att prata om när det gått ett par veckor.


Idag har jag tagit med mig barnen till Ljungskile.
Vi ska grilla, barnen leker och mor har semester. :)


En käck nyhet har jag också.
Jag kom in på högskolan i Trollhättan!!!
Kom in på mitt första handsval och är vansinnigt spänd på vad hösten har att erbjuda. :))

Länge sedan nu...

Sedan jag skrev sist alltså.
Vi har haft ett par rejäla åsk- och regnstunder de senaste dagarna. Det är så torrt i markerna så det var välbehövligt. Jag är ingen vän av åska och dunder men maken kan stå ute på balkongen och njuta av skådespelet. Själv drar jag täcket över huvudet och fantiserar mig bort till en tyst o lugn lagun...
Vi har haft Lars systrar här. Den ena kom den 5 juli ( som var en måndag) och stannade fram till fredagen. Hon hade med sig Lasse (som Agnes kallar Nasse) och dotter Johanna. Flickorna älskar deras besök och hänger som trasor runt dem hela dagarna. Vi tog dagsturer. En dag tillbringade vi i Skärhamn på Tjörn. Det finns en badstrand nere vid akvarellmuseet som är fin. Tyvärr låg vinden på mot land så alla brännmaneter drev in i viken. Trist! Vi bestämde oss för att fiska krabbor istället men hittade inga musslor så det blev inget med det heller. Det var lite synd. Vi fikade och åkte därefter till Klädesholmen för sillinköp.
Dagen därpå tog vi en tur upp i Dalsland. Det blev mycket tid i bilen. Naturen är vacker så det gjorde inte så mycket. Vårt mål var Baldersnäs. Vi stannade till i Vita Sannar för bad och fika. Det var en väldigt fin strand vi slog oss ner på. Vidsträckt med vy över Vänern. När kopparna var tomma körde vi vidare mot Håverud.
Vid akvedukten stannade vi igen och tittade på slussning, strosade vid kanalen och tittade in i butikerna. Lunchen åt vi i en uteservering. GOTT ! Flera timmar tillbringades där. Solen sken och det gjorde vi också.
Baldernäs, som var vårt egentliga mål fick bara en hastig glimt av oss. Stannade nog bara där i en timme, max.


forts. följer

söndag 4 juli 2010

Rännelanda

Efter att ha kört ut Simon till kärestan, ute i Skärhamn, vände jag åter kosan hemåt. Att köra lilla pärlan (utan AC) var, mitt på dagen som att framföra en tryckkokare på hjul ungefär. Det var kopiöst varmt! Jag hade rutorna lite nedvevade så det fläktade lite. Nåväl, på hemmaplan plockade jag upp resten av familjen och styrde norröver.
Mot Rännelanda och kalas för gudsonen Jakob. Barnen och jag stannade kvar över kalas, badande i Ragnerudssjön och grillat. Mums! Det blåste lite vid sjön. Fläktade gott efter en stekhet dag. Jag stod (påklädd i jeans,uppvikta till knäna) nere vid strandkanten och övervakade den lilla vilda. Hon lekte med en gigantisk badring och när hon tröttnat på den ,släppte hon den där hon stod. Dessvärre hamnade ringen utanför bryggan där badringen hotade att guppa iväg mot egna äventyr. Jag satte av efter den och lyckades rädda den.
"Mamma, hörde jag bakom mig, dina byxor..."
Jag tittade ner och upptäckte att jag gått i till knäna och att byxorna var dränkta över uppviket. Det droppade friskt om mig må jag säga. :)

Vi åkte hem vid tio och var hemma strax efter halv elva. Agnes sov ingenting på hela dagen och kunde ändå hålla sig vaken i bilen hem. Fantastiskt! Jag hade bävat lite över färden från garaget och in till oss men det hade jag ju sannerligen inte behövt.
Oscar nattade flickorna och gick sedan o lade sig själv.

Efter en stund vid datorn gjorde jag detsamma.

Idag ska vi till Saxenhof för grillning och krabbfiske med släkten. Det ska bli skoj!

fredag 2 juli 2010

Natt...

Klockan är strax ett, natten till lördag.
Det är fortfarande skön temperatur ute och inne sitter jag vid datorn...
När jag var yngre gjorde jag ganska ofta nattliga promenader. Det var så härligt att gå i sommarnatten. Man kunde höra insekternas pladder och känna dofterna så mycket tydligare. Allt i naturen intensifierades på nätterna när inga andra "främmande" ljud störde. Hmm... jag är uppväxt på landet så de som är uppväxta i stan kanske inte fick samma upplevelser jag fick. Förmodligen inte.

Jag har suttit och lagt "Spindelharpan" (en kortpatiens) på datorn en stund. Jag har lagt oräkneliga och förstår inte varför jag inte tröttnar.
När jag var gravid med Agnes satt jag i timmar och sköt sönder grupper av små bollar i olika färger. Också det ett spel på datorn. Fast online.. Det är ett totalt meningslöst spel som, åtminstone jag, kan göra om och om och om igen. Märkligt!

Nu ska jag lägga mig. I morgon ska jag köra Simon till kärestan på Tjörn och på eftermiddagen ska vi till Rännelanda på kalas. Min gudson fyller år och det ska firas.

Ha en härlig sommarlördag i solen! :)

torsdag 1 juli 2010

Inlägg nummer tvåhundra!

Trots denna enastående händelse blir dagens inlägg inte mer kul än rubriken.
Idag gjorde jag ett gästspel på jobbet. Det var lika trevligt som alltid. Dessutom har jag fått in AC i köket så det är en väldigt behaglig temperatur där numera. :)

Efter jobbet åkte jag hem för att packa badkläder.
Därefter hämtade jag upp make och töser nere vid den nya lekplatsen i centrum.
Tyvärr var inte flickorna så roade av denna. Nåväl, de uppskattade badet vid Bodele desto mer. I synnerhet Agnes. Det är mycket svårt att få upp henne när det är dags.
Hon brukar se ut som ett russin när hon äntligen behagar komma.
Hon trivs lika bra i salt som sött.
Elsa däremot, är en aning kinkig. Hon fick höra att det fanns små brännmaneter. Hon SMÖG ut i vattnet men kom dessvärre lika fort upp igen.
Hon hade tappat sin foppasko men fått syn på en manet och rusat upp utan skon.
Efter en hel del lirkande gick hon ut och hämtade den stackars övergivna skon. Den låg i all sin illrosa ensamhet och guppade på krusningarna.
Efter ett par timmar var det dags för hemfärd, sillmiddag och en kväll i tvättstugan.
Nu sitter jag och väntar på att allt ska torka.
Maken tog extrabarnet och Elsa med sig för ett kvällsdopp i Bjursjön.
Snart ska jag duka fram kvällsmat och ägna resten av kvällen åt att vika tvätt.
Ha det gott i solen!